10 Lucruri importante care trebuie sa le verifici la masina ta regulat.


Masina ta te scoate in siguranta oriunde vrei sa mergi, dar cere ca tu sa ai mare grija de ea pentru ca aceasta sa poata functiona la parametrii normali. Avand grija de masina ta este la fel de important ca ea sa te mentina pe drum si sa poti sa ajungi unde iti doresti in deplina siguranta. Unele din aceste probleme simple de intretinere pot duce la accidente sau leziuni. Ia-ti timp pentru a te asigura ca aceste 10 lucruri sunt verificate regulat si intretinute dupa nevoile fiecareia pentru a evita un accident de masina sau o potentiala creanta in polita de asigurare.

  • Uleiul

Uleiul din masina ta face ca totul sa ruleze fara probleme, si masina dumeavoastra nu poate rula fara ca uleiul sa fie la un nivel intre minim si maxim. Puteti verifica nivelul uleiului de unul singur cu usurinta pur si simplu tragand afara joja de ulei si observand care este nivelul de ulei. Ar trebui sa-ti duci masina regulat la inlocuirea uleiului la un service dupa specificatiile producatorului fiecarei masini in parte. Schimbul de ulei este unul dintre lucrurile de baza la intretinerea masinii si verificarea uleiului pentru a putea depista scurgerile de ulei.

  • Presiunea in anvelope

Un manometru pentru presiunea pneurilor este un instrument accesibil si usor de utilizat, care poate preveni o pana de cauciuc sau mai rau. Acest lucru se poate face si in statiile de alimentare ale masinii unde au un manometru pentru umflarea anvelopelor. Anvelopele umflate neadecvat, pot provoca functionari necorespunzatoare ale masinii si pot duce la accidente. Pot sa duca la punerea masinii dumneavoastra pe partea dreapta a carosabilului. In plus, umflarea necorespunzatore a anvelopelor afecteaza direct consumul de combustibil. Este foarte important sa verifici in mod regulat si de asemenea sa fi constient de faptul ca presiunea normala in anvelope diferea in functie de temperatura exterioara. Consultati-va cu producatorul de anvelope pentru a afla presiunea optima.

  • Franele

Nu asteptati pana auziti un scartait strident metaliic care sa va spuna ca placutele de frana sunt vechi. Efectuarea de verificare periodica a franelor de catre un service omologat mentine masina dumneavoastra in siguranta pe drum. Depindeti de franele masinii dumneavoastra ca aceasta sa poata fi oprita evitand astfel un accident, din aceasta cauza nu considerati eficeinta franelor ca o gluma. Este important sa aveti franele verificate de catre o firma abilitata ca si parte a verificarii periodice a masinii dumneavoastra.

  • Lichidul din servodirectie

Daca ati condus vreodata o masina fara servodirectie, atunci stiti cat de important este pentru a verifica acest lichid. Fara ea directia ta ar putea esua, ceea ce face mai greu controlarea masinii. Ca si uleiul, se poate verifica si completa si aceasta de unul singur, asa ca faceti-l un obicei.

  • Alinierea

Asa cum puteti observa daca alinierea volanului nu este in regula, este bine sa verificati reglajul rotilor si indreptarea volanului, astfel incat masina ta sa vireze si sa reactioneze cum doreti tu pe drum, pentru a putea efectua manevrele de schimbari de directie sau depasirile in cea mai sigura varianta.

  • Antigel / lichidul de racire

In iernile reci este foarte important sa va asigurati ca aveti sufficient antigel in masina dumneavoastra. Temperaturile reci sunt grele pentru masina dumneavoastra. Pe reversul monedei, lichidul de racire este de asemenea important pentru a fi verificat in masina dumneavoastra. Pentru ca masina dumneavoastra sa functioneze optim este nevoie ca nivelul de lichid / antigel sa fie la parametrii normali.

  • Anvelopele / Cauciucurile

Nu este vorba doar de presiunea din anvelope care conteaza. Anvelopele depind de suprafata de rulare pentru a va putea oferi tractiune pe drum, si sunt extrem de importante in contitiile in care drumul este alunecos. Verificati gradul de uzura a anvelopelor, si de asemenea verificati anvelopele pentru orice bucata lipsa din ea si pentru orice umflatura in pneuri care pot provoca alunecarea masinii sau explozia anvelopei pe drum, provocand astfel un accident.

  • Filtrul de aer

In primul rand un filtru de aer infundat va ridica costul si consumul de combustibil si de asemenea este foarte rau pentru masina dumneavoastra. Costul pentru verificarea si inlocuirea lui este foarte scazut, de aceea faceti verificarea lui un lucru regulat pentru mentenanta masinii. Majoritatea service-urilor vor face verificare lui atunci cand va efectuati schimbul de ulei.

  • Lichidul de transmisie

Cedarea trasmisiei in timp ce conduci nu este ceva ce ti-ai dori vreodata. Asigura-te ca lichidul de transmisie este intotdeauna la nivelul optim si ca este schimbat periodic pentru a fi sigur ca masina dumneavoastra poate sa schimbe vitezele corespunzator si sa va mentina pe dumneavoastra la controlul masinii tot timpul.

  • Luminile

Avand luminile nefunctionale pe masina dumneavoastra este destul de periculos.  Asigurati-va ca va verificati luminile de semnalizare, de franare, si de marsalier si totodata luminile de pozitie si de drum ca si parte din verificarile dumneavoastra periodice. Aveti posibilitatea de a rata un indicator care este neiluminat, de a nu se aprinde becurile de frana atunci cand franati sau sa nu aveti lumina de drum, care este un lucru periculos. Aceste lucruri sunt vitale pentru a ii anunta pe ceilalti soferi in trafic despre intentiile si manevrele dumneavoasra pe drum cat si prevenirea accidentelor. De asemenea veti putea primi amenda pentru ca nu aveti aceste lumini functionale.

Mentinerea masinii dumneavoastra in conditii bune de rulare va ofera dumneavoastra o siguranta si un control asupra ei pe drum. Necesita un timp asa de scurt pentru a putea verifica aceste functii foarte importante, dar va vor salva bani, combustivil si chiar viata pe parcurul deplasarilor dumneavoastra.