Condusul


  • In conditii de siguranta:

Primul sfat pentru condusul in conditii de siguranta este utilizarea centurii de siguranta. In timp ce conduceti fiti atenti la oglinda retrovizoare, urmariti marginea drumului cat si calea pe care o urmati pentru posibilele problem care pot sa aparea. Fiti pregatiti sa puteti opri masina oricand este nevoie pentru a evita un accident. Daca afara ploua sau daca se intuneca porniti lumina de drum. Cand opriti la un indicator care indica oprire, verificati de doua ori daca este sigur sa inaintati si apoi efectuati manevra. Evitati condusul cu viteza prin alocarea unui timp suficient de lung care sa permita parcurgerea distantei in conditii optime de deplasare. Daca sunteti sub influenta alcoolului, sau a medicamentelor solicitati pe altcineva sa va duca cu masina.

  • In conditii meteo nefavorabile:

Pentru a mentine parbizul curat fara ca acesta sa fie acoperit cu gheata in perioada de iarna, acest lucru se poate face usor prin amplasarea unui covoras, carton sau material care sa acopere parbrizul. Utilizati stergatoarele pentru a sustine covorasu, cartonul sau materialul pentru a nu aluneca de pe parbriz. Eliminati covorasul, cartonul sau materialul care acopera parbrizul inainte de a efectua o deplasare. Daca este posibil evitati conducerea autovehiculului in situatii meteo nefavorabile. Cu toate acestea daca este necesara deplasarea, trebuie sa fiti pregatiti pentru vremea de afara. In timpul iernii este foarte indicat sa se incalzeasca masina inainte de a fi condusa. Sa aveti la indemana o racleta de gheata, lichid de spalare a parbrizului si antigel. Testati franele pe drumuri libere, potential alunecoase incet pentru a verifica eficienta franarii inainte de a intra in trafic aglomerat. Cand conduceti pe vreme neadecvata, franati usor, conduceti incet si mariti distanta dintre masina voastra si a celorlali conducatori sau obstacole. Nu utilizati frana in curbe dar in schimb puteti utiliza frana in zola deschisa. Daca intrati in centrifuga ridicati piciorul de pe acceleratie si apasati usor frana.

  • Cu distragerea atentiei si insecte:

De cele mai multe ori soferii care sunt distrasi de la condus cauzeaza accidente, de aceea diminuati lucrurile care distrag atentia de la condus. Nu tastati in timp ce conduceti, in schimb utilizati hands-free la telefon. Trageti pe dreapta daca conversatia care o aveti va distrage atentia de la drum. De asemenea daca o insecta sau un paianjen este in interiorul masinii si va deranjeaza, trageti pe dreapta pentru a rezolva problema.

  • Pe drum de tara:

Principala grija care trebuie sa o aveti cand circulati pe drum de tara sunt animalele. Caprioarele, iepurii si animalele domestice care traverseaza strada pot provoca accidente prin lovirea lor de catre soferi sau prin fortarea soferului sa faca manevre nedorite pentru evitarea lovirii animalului. Fiti cu luare aminte ca atunci cand un animal trece strada este foarte probabil ca un altul sa treaca strada in urma lui.

  • In oras:

Conducerea in oras de asemenea are complicatiile sale. In traficul aglomerat, soferii nerabdatori si nervosi fac manevre riscante care pot sa duca la accidente. Este important sa nu raspundeti soferilor agitati sau nervosi prin gesturi sau clacsoane sau amenintari. In cazul in care un sofer conduce excesiv de agresiv, este indicat sa apelati la organele abilitate pentru a reclama problema (112). Pe de alta parte fiti un sofer politicos. Nu exagera la mici incidente, fi calm in coloana si nu bloca banda pe care nu vrei sa mergi. Utilizati semnalizarile in mod corespunzator si in cazul in care ati factu o gresala in trafic semnalizati printr-un gest de multumire fata de soferii pe car i-ati incurcat.