Descrierea luminilor din bord


Tabloul de bord, in special panoul de instrumente, este cel mai simplu mod prin care masina vorbeste sofrului, permitandu-I sa ramana la current cu starea masinii si ii ofera acestuia o notificare prealabila cu privire la problemele potential mecanice. Elemetele din tabloul de bord au urmat tendinta de evolutie la fel ca toate masinile, migrarea de la becurile standard la becurile LED mai active si mai eficiente sau componentele complet digitalizate-tabloul de bord.

Luand de exemplu afisajul digital al BMW, care are o tehnologie speciala dezvoltata de catre compania Germana care proiecteaza informatiile importante cum ar fi viteza, consumul de carburant direct pe parbrizul masinii. Revenind la gruparile de instumente, constatam ca numarul lor a crescut in mod semnificativ odata de producatorii de autoturisme noi tehnologiile se dezvolta in ceea ce priveste siguranta, in ceea ce priveste gestionarea motorului sau diverse echipamente legate de masina. Dar mai important, aceste lumini mici de urmarire a functionarii masinii, pot furniza informatii drastice care va pot proteja atat pe dumneavoastra, pasagerii din masina si ceilalti soferi de pe drum.

Numarul grupului de instrumente pentru atentionare este foarte mare, in cea mai mare parte datorat faptului ca majoritatea producatorilor de masini utilizeaza simboluri de baza si personalizate pentru modelele lor, desi suntem cu totii de accord ca cele standard ar fi utile pentru toti soferii indifferent de masina care o conduce. De aceea am hotarat sa va prezentam o lista a panourilor mai frecvente folosite de producatorii de automobile diferite in inreaga lume desi ar putea fi extinsa cu usurinta la cateva sute.

 1. Lumina de avertizare ABS – Acesta este aprins de fiecare data cand ceva este in neregula cu sistemul de anti-blocare de franare. Retineti ca simbolul ABS este activat o data ce unitatea porneste motorul, dar este oprit automat dupa cateva secunde.
 2. Lumina de avertizare a combustibilului pe terminate – Acest panou este portnit daca nivelul combustibilului este foarte scazut si anunta ca realimentarea este necesara.
 3. Lumina care reamineste utilizarea centurii de siguranta – Simbolul apare si ramane active atata timp cat motorul este pornit si centura de siguranta ramane desfacuta; in functie de producatorul auto si de modelul masinii acest semnal luminous este adesea combinat cu un semnal sonor care sa atentioneze.
 4. Lumina de avertizare defect electric – Aceasta lumina va avertizeaza ca exista o problema cu sistemul electric al masinii.
 5. Lumina care avertizeaza sistemul de franare – Notificarea este pornita daca computerul de bord detecteaza o problema la sistemul de franare care este anuntat pe baza de senzori.
 6. Lumina de avertizare – Se semnalizeaza o problema neidentificata cu masina, de obicei necesita aducerea ei la un service specializat pentru remediarea problemei.
 7. Indicatorul scaunului pentru copii – Daca este pornit el va informeaza ca scaunul de copil se ataseaza conform standardului.
 8. Monitor de presiune anvelope – Este averizarea care este activate in cazul in care presiunea din pneuri este scazuta sic a ar putea ridica consumul de carburant sau sa afecteze aderenta.
 9. Filtrul de aer – De obicei instalat pe consola central, dar de asemenea gasit pe tabloul de bord aceasta lumina informeaza conducatorul auto ca o defectiune a fost detectata la compartimentul pentru pasageri, filtrul de aer.
 10. Airbag-ul frontal – Lumina monitorizeaza airbagul frontal si in cazul in care acesta este pornit semnalizeaza o problema cu acesta, si necesita asistenta specializata.
 11. Airbag-ul lateral – La fel ca si airbagul frontal, dar destinate pentru airbagul lateral
 12. Scaunul pentru copii – Acest simbol informeaza conducatorul auto ca ar putea exista o problema cu scaunul pentru copii montat in spate, similar cu numarul 7, dar utilizat de producatori diferiti.
 13. Indicatorul de ceata – Acesta este activat si ramana deschis pana ce soferul deschide farurile de ceata.
 14. Stergatoarele de parbriz – Notificarea apare in momentul in care stergatoarele de parbriz sunt activate pe automat.
 15. Indicatorul de lumini – Este activat atunci cand computerul de bord sesizeaza probleme la instalatia de lumini.
 16. Dezghetarea lunetei – Acest buton se cam explica singur, acesta este activ in momentul in care soferul apasa butonul pentru dezghetarea lunetei.
 17. Avertizare scaun copil – Similar cu celelalte notificari a scaunelor pentru copii, acesta avertizand soferul ca scaunul copilului poate fi montat gresit.
 18. Defectiuni la lichidul de frana – Rareori instalat pe tabloul de bord, acesta dezvaluie o problema la recipientul lichidului de frana.
 19. Avertizare baterie – In cazul in care aceasta lumina este pornita in timpul conducerii, el descopera o defectiune in ceea ce priveste sistemul de incarcare al bateriei.
 20. Blocarea de siguranta pentru copii – In cazul in care acest led este activ, inseamna ca a fost actionat butonul pentru blocarea de siguranta a geamurilor si usilor.
 21. Butonul de avarie – Notificarea ramane activa atata vreme cat butonul de avaraie a fost activat de catre sofer si nu a fost dezactivat printr-o alta apasare a lui.
 22. Cruise control – Aceasta lumina este active daca sistemul de control al vitezei de drum este activat, retineti ca acesta poate figeri in functie de marca si model de masina.
 23. Dezghetare parbriz – Similar cu dezghetarea lunetei, dar este destinat pentru dezghetarea parbrizului.
 24. Defectiune la sistemul de propulsive – In cazul in care aceasta lumina este pornita, indicatia data este aceea ca sistemul de propulsie a fost deteriorate si masina trebuie sa primeasca reparatie de specialitate cat mai curand posibil.
 25. Indicatorul de alunecare – Cea mai mare parte instalat pe masinile de lux, indicatorul de alunecare anunta ca masina dumneavoastra pierde din aderenta din cauza conditiilor dificile pentru condus.
 26. Indicator de usi deschise – Acest symbol este de obicei pornit doar dup ace soferul porneste motorul si il informeaza ca una sau mai multe usi nu sunt inchise corect.
 27. Sistemul anti-furt – Exclusiv instalat pe modelele Ford, acest symbol clipeste o data Securilock anti-furt de tehnologie a fost activat.
 28. Indicator clapeta acceleratie – Pe scurt, este activat atunci cand soferul porneste motorul si acest indicator ii comunica soferului ca este depistata o defectiune in sistemul electric de control al clapetei de acceleratie.
 29. AWD – Cu un nume destul de sugestiv, acest panou este iluminat in momentul in care sistemul all-wheel-drive-ul este activat (tractiune integrala).
 30. ESP/BAS iluminat – Similar cu indicatorul ABS, dar mai ales instalat pentru a informa conducatorul auto cu privire la o potential problema cu tehnologia Programul de stabilitate electronic.
 31. Overdrive – arata soferului ca sistemul overdrive este oprit.
 32. Semnalizatoarele – Cu siguranta cele mai cunoscute instrumente din panou, semnalizarea este activata in momentul in care soferul modifica pozitia manetei de semnalizare.
 33. Lumina de temperatura – Aceasta avertizeaza soferul cu privire la posibilitatea de supraincalzire a motorului si cere soferului sa opreasca autovehiculul.
 34. Indicatorul OBD – Membru al diagnosticului de bord, acest indicator adduce in atentie o problema la motor sau la emisiile de gaze si necesita ca masina sa fie investigata de catre personal calificat.
 35. Faza lunga – Acesta apare cand soferul activeaza manual modul de faza lunga a farurilor.
 36. Nivelul uleiului – Aceasta notificare este activa in cazul in care unitatea de control electrica detecteaza o problema cu presiunea uleiului. Conducatorul auto este rugat sa opreasca masina si sa efectueze consult de specialitate in cel mai scurt timp.